Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?
27 Haziran 2024

Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?


Beyin, kafatası içinde yer alırken, omurilik omurlar arasındaki kemik bir kanalın içinde bulunmaktadır. Her ikisi de beyin omurilik sıvısı (BOS) adı verilen bir sıvı içinde yer alır. BOS, beyin içindeki ventrikül adı verilen boşluklarda bulunur ve omurilik içindeki bir kanal aracılığıyla beynin etrafında dolaşarak beyin zarında bulunan kanallardan geri emilir. Günlük olarak yaklaşık yarım litre BOS üretilir ve geri emilir.

BOS Alınmasının Önemi

Beyin omurilik sıvısının alınması, özellikle beyin ve omurilik iltihabı ve mikrobik hastalıkların teşhisi için önemlidir. Menenjit ve ensefalit gibi enfeksiyonların teşhisinde kritik olan bu test, nöroloji uzmanları tarafından yapılır. Erken teşhis, menenjit veya ensefalit gibi ciddi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Geç kalındığında ise felç veya ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, kafa içindeki BOS basıncının arttığı durumlarda, normal basınç hidrosefali ve psödotümör serebri hastalıklarının tanısında da bu sıvının alınması ve test edilmesi önemlidir. Beyin ve beyin zarı tümörlerinin analizi ve ani gelişen baş ağrıları ile ortaya çıkan subaraknoid kanamalarda da BOS alınarak test yapılır.

Oligoklonal Bant Testi

Bel suyunda oligoklonal bandın pozitif çıkması, beyin ve omurilikte immünglobülinin sentezlendiğini gösterir. Özellikle Multipl Skleroz (MS) hastalığının teşhisinde istenen bu test, diğer iltihabi ve enfeksiyon hastalıklarında da pozitif çıkabilir. Pozitif sonuç MS'nin kesin göstergesi olmadığı gibi, negatif sonuç da MS'nin olmadığını göstermez. MS hastalarının yaklaşık %80-90'ında oligoklonal bant incelemesi pozitiftir. Bu testin dünya genelinde kabul gören yöntemi immünofiksasyon elektroforezidir. Bu yöntemle yapılmayan testlerin güvenilirliği tartışmalıdır.

BOS Alma İşlemi

Bel suyu, bel bölgesinde (lomber bölge) uzun bir iğne yardımıyla alınır. Bu işlem sonrası en sık görülen problem baş ağrısıdır. Baş ağrısının sebebi, alınan BOS'un kafatası içindeki sıvı miktarını azaltmasıdır. Bu da şiddetli veya orta şiddette baş ağrısına neden olabilir. Baş ağrısı, oturur ya da ayakta iken şiddetlenir, yatar pozisyonda ise hafifler. Bazen baş ağrısına bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Baş ağrılarının tamamen geçmesi için önerilen ilaçlar, yatak istirahati ve bol sıvı tüketimi önemlidir. Bu belirtilerin ortaya çıkmaması için işlemi uygulayan kişinin tecrübeli olması gerekir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

BOS alımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

  • İğne steril olmalıdır ve işlem steril bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
  • Hasta işlem öncesi ve sonrası iyi bilgilendirilmelidir.
  • İşlem sonrası baş ağrısı durumunda bol sıvı tüketimi ve yatak istirahati önemlidir.
  • Özellikle immün yetmezlik veya kanama bozukluğu olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

BOS alımı, doğru yapıldığında hayati önem taşıyan bilgilerin elde edilmesine olanak sağlar. Bu nedenle, doğru uygulama ve uygun bakım ile bu işlem güvenle yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Omurilik Lezyonu

Omurilik Lezyonu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Disk Kayması

Omurilik Disk Kayması

Omurilik İltihabı Belirtileri

Omurilik İltihabı Belirtileri

Omurilik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omurilik Nerede Bulunur?

Omurilik Nerede Bulunur?

Güncel

Omurilik Egzersizleri

Omurilik Egzersizleri