Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Tümörü

Omurilik tümörü, omuriliği oluşturan kemiklerde veya sinir ve diğer yumuşak dokularda meydana gelen tümörlerdir. Omurilik tümörlerinin bir türü olan primer tümörler, omuriliğin yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanır. Tümörler ayrıca ekstradural (omurilik zarının dışında olanlar), intradural ekstramedüller (omurilik zarı ile omurilik arasında olanlar) ve intramedüller (omuriliğin içinde olanlar) olarak sınıflandırılır. Omurilik tümörlerinin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik faktörler, radyasyon, kimyasal ajanlar ve virüsler bu tümörlerin oluşmasında risk faktörleri olarak kabul edilir. Özellikle diğer organlardan yayılan kanserlerin omurilik tümörlerine neden olma ihtimali yüksektir.

Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Omurilik tümörleri, bel, sırt ve boyun bölgesindeki yerleşim yerine göre belirtiler gösterirler. En yaygın belirti ağrıdır ve genellikle sırt ağrısı şeklinde kendini gösterir. Özellikle bu ağrılar dinlenmekle geçmez ve geceleri daha şiddetli olur. Tümör boyun bölgesindeyse ve tümör kaynaklı baskı varsa hem bacaklarda hem de kollarda uyuşma hissi ve güç kaybı görülebilir. Sırt ve bel bölgesinde tümör bulunuyorsa sadece bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve yürümede zorluk gibi bulgular ortaya çıkabilir. Omurilik tümörlerinde bağırsak ve mesane kontrolü de bozulabilir. Dışkı kontrolünü sağlayamama, idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon kaybı meydana gelebilir. Bazı tümörlerde baskının derecesine bağlı olarak güçsüzlük bir-iki gün içinde çok hızlı ilerleyebilirken, bazen de güçsüzlük çok yavaş ilerleyebilir.

Omurilik Tümörü Tanısı Nasıl Konulur?

Omurilik tümörlerinin çoğu iyi huylu tümörlerden oluşmaktadır. Hastaya nörolojik muayene yapıldıktan sonra radyolojik görüntüleme tanıda esastır. Muayene sonuçlarına göre omuriliğin hangi seviyesinden şüphe duyuluyorsa bu bölgeye yönelik radyolojik tetkikler uygulanır. Bilgisayarlı tomografi, direkt grafiler, manyetik rezonans görüntüleme, kemik sintigrafisi ve anjiyografi tanıda kullanılan yöntemlerdir.

Omurilik Tümörü Tedavi Yöntemleri

Omurilik tümörlerinde tanıya yönelik gerekli işlemler yapıldıktan sonra, tümörün bulunduğu yeri ve tipi tespit edilerek uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Tümörün bulunduğu yere ve tipine göre cerrahi girişim, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi tedavi yöntemleri tek başına veya bir arada kullanılabilir.

  • Cerrahi Tedavi; Omurilik tümörlerinin çoğunda cerrahi tedavi esastır. Son dönemlerde görüntüleme teknolojisindeki gelişmeler ile bu tümörlerin tanısının kolaylaşması ve özellikle cerrahide mikroskobun kullanılması ile tedavide başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Mikrocerrahi teknikler ile omurilik zarı içerisinde bulunan iyi huylu tümörler bütün olarak kolaylıkla çıkarılmaktadır. Omuriliğin içerisinde bulunan tümörler yaygın değil ise yine mikrocerrahi yöntemler ile çıkarılmaktadır.
  • Radyoterapi; Omurilik tümörlerinin hemen hemen hepsi radyasyona duyarlıdır. Bu nedenle cerrahi girişim öncesi ve sonrası dönemde bu tümörlere radyoterapi uygulanmaktadır. Özellikle tanısı konulmuş ve patolojik tiplenmesi yapılmış tümörlerde ameliyat sonrası erken dönem radyoterapi uygulanabilmektedir.
  • Kemoterapi; Bu yöntem, diğer tedavi yöntemlerine destek olarak, tümöre yönelik kimyasal maddeler verilerek tümörün küçültülmesi esasına dayanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mecnun

26 Nisan 2024 Cuma

Annemin sırtında sürekli ağrı, karıncalanma ve uyuşma hissi oluşuyordu. Doktora başvuruda bulunması sonrasında omurilik tümörü olduğunu öğrendik. Annemin son zamanlarda ağrılara artarak ayağa kalkamaz bir hal aldı. Acaba bu rahatsızlığı giderici bitkisel ürün ve gıda takviyeleri bulunmakta mı? Ayrıca ağrıları azaltmak için ne yapabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Öncelikle anninize geçmiş olsun. Omurilik tümörü ciddi bir durumdur ve mutlaka doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Bitkisel ürün ve gıda takviyelerinin kullanımı konusunda mutlaka doktorunuza danışmanız gereklidir. Ağrıları azaltmak için doktorunuzun önerebileceği ilaçları kullanabilir ve fizyoterapi gibi destekleyici tedavilerden yararlanabilirsiniz. Bunun dışında sıcak veya soğuk kompres uygulamaları da ağrıyı hafifletebilir. Ancak her türlü tedavi ve destekleyici öneri konusunda doktorunuzun görüşünü almanız en doğrusudur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurilik Yaralanmaları

Omurilik Yaralanmaları

Popüler İçerikler

Omurilik Lezyonu

Omurilik Lezyonu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Omurilik Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Omurilik Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Tümörü Ameliyatı

Omurilik Tümörü Ameliyatı

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurilik Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Omurilik Eğriliği Egzersizleri

Omurilik Eğriliği Egzersizleri

Güncel

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Güncel

Omurilik Hasarı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Hasarı Belirtileri ve Tedavisi