Omurilik Yapısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Omurilik Yapısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurilik Yapısı

Omurilik, omurga olarak adlandırılan kemik yapının içinde, boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezi sinir sisteminin en önemli yapılarından biridir.

Omuriliğin Anatomik Yapısı

Omurilik, beynin bir uzantısı olarak kabul edilir ve meninks adı verilen üç zarla örtülüdür. Bu zarlar, dura mater, araknoid mater ve pia mater olarak adlandırılır. Omuriliğin yan yüzlerindeki ön ve arka kökte yer alan sinirler, birleşerek spinal sinirler olarak bilinen yapılar oluşturur ve omurlar arasındaki deliklerden 31 çift olarak çıkar. Bu 31 çift sinir motor ve duyu sinirlerinden oluşur. Ön kök yapısında kaslara ve diğer organlara hareket emri veren lifler, arka kök yapısında ise dokunma, ağrı veya temas gibi hisleri ileten lifler bulunur.

Sempatik Sinir Sistemi

Omuriliği oluşturan arka kökler içerisinde bulunan şişlikler, omurganın yanlarında sinir sistemi türlerinden biri olan sempatik sinir sistemi düğümlerini oluşturur.

Omuriliğin Koruyucu Yapısı

Omurilik, 33 adet omur kemiğinin üst üste sıralanmasıyla oluşan ve beyin yapısında olduğu gibi üç zarla çevrili bir yapıdır. Bu sistemin genel görevi, baş, göğüs ve karın bölgesinde bulunan organları korumaktır. Baş ve gövde hareketlerinin sağlanması omurilik ile gerçekleştirilir. Ayrıca, dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı da vücudumuzu korur. Bu durumda omuriliğin iki temel işlevi; hareket ve korumadır.

Omurilik Diskleri

Omurilik içerisinde omur kemiklerini birbirine bağlayan diskler bulunur. Bu diskler omurga sistemi içerisinde 23 adettir. Diskler, vücutta meydana gelebilecek basınç durumunda bu basıncı azaltarak omurga sistemine dengeli bir şekilde dağıtır. Diskler ile omurga sistemi esneme özelliği kazanır.

Omuriliğin İç ve Dış Yapısı

Omurilik yapısı dışta ak madde ve içte H şeklinde boz bir maddeden oluşur. Üzerinde ise saçak biçiminde sinirler vardır. Ak madde miyelinli sinirlerden, boz madde ise miyelinsiz sinirlerden meydana gelir. Omuriliği sarsıntıya karşı koruyan ve darbelere karşı savunma merkezi oluşturan beyin-omurilik sıvısı (BOS) omurlar arasında yer alır.

Omuriliğin iç kısmı gri maddeden, yani sinir hücre gövdelerinden, dış kısmı ise sinir liflerinden yani ak maddelerden meydana gelmiştir. Boz madde, ak madde içinde kelebeğe benzer bir yapıya sahiptir. Ak madde adı verilen bu maddenin renginin beyaz olmasının nedeni, aksonun içerdiği miyelin kılıflarıdır. Boz madde adı verilen omuriliğin iç kısmını oluşturan maddenin sağ ve sol yanlarında ön, arka ve yan boynuzcuk olarak adlandırılan üç kısım bulunur.

Boynuzcukların Görevleri

  • Ön Boynuzcuk: Diğer adı ventral kök olan bu yapı motor nöronları içerir.
  • Arka Boynuzcuk: Diğer adı dorsal kök olan bu yapı duyu nöronları içerir.
  • Yan Boynuzcuk: Otonom sinir sisteminin merkezlerini içerir.

Omuriliği Oluşturan Kemikler

Omuriliğin yapısını oluşturan kemiklere omur adı verilir. Bu omurların önemli kısımları şunlardır:

  • Omur cismi
  • Faset çıkıntıları
  • Pedikül
  • Spinöz çıkıntısı
  • Lamina
  • Transvers çıkıntı

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muhammed Kürşat

23 Temmuz 2024 Salı

Omuriliğin yatay kesitinde H şeklinde boz madde gördüm, bunun fonksiyonu tam olarak nedir? Ayrıca bu yapı neden kelebeğe benzer şekilde?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muhammed Kürşat,

Omuriliğin yatay kesitinde gördüğün H şeklindeki boz madde, merkezi sinir sisteminin önemli bir parçasıdır. Boz madde, esas olarak nöron hücre gövdelerini içerir ve sinir sinyallerinin işlenmesi ve iletilmesinde kritik bir rol oynar. Bu yapı, duyusal ve motor bilgilerin koordinasyonunu sağlar.

Boz maddenin kelebeğe benzer şekilde olmasının nedeni, omurilikteki nöronların ve sinir liflerinin düzenlenme biçimidir. Bu düzen, sinir sinyallerinin verimli bir şekilde iletilmesine ve işlem görmesine olanak tanır. Ayrıca, omuriliğin farklı bölümlerindeki boz madde dağılımı, vücudun belirli bölgelerinden gelen ve giden sinyalleri yönetmek için optimize edilmiştir.

Umarım bu bilgiler senin için açıklayıcı olmuştur. Başka soruların olursa memnuniyetle cevaplarım.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurilik Felci Tedavisi

Omurilik Felci Tedavisi

Omurilik Eğriliği Egzersizleri

Omurilik Eğriliği Egzersizleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Anatomisi

Omurilik Anatomisi

Güncel

Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?

Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?

Güncel

Omurilik İltihabı Belirtileri

Omurilik İltihabı Belirtileri

Güncel

Omurilik Eğriliği Ameliyatı

Omurilik Eğriliği Ameliyatı