Omurilik Felci Tedavisi
11 Temmuz 2024

Omurilik Felci Tedavisi


Omurilik felci tedavisi, omurga ve omuriliğin çeşitli sebeplerle hasar görmesi sonucunda gereklidir. Omuriliğin hasar görmesi ya da zedelenmesi, hastalık veya travmaya bağlı bir baskıya uğraması ile gerçekleşir. Bu baskı sebebiyle hasar gören bölgelerdeki omurlar ve sinir sistemi, üzerine düşen görevleri yerine getiremezler. Daha farklı bir söylemle, organların hasar gören yerleri ve bu yerlerin aşağı kısımları, beyinle olan iletişimleri kesildiği için kendi görevlerini yerine getiremez hale gelirler.

Omurilik Felcinin Sebepleri

Omurilik felcinin sebepleri, omurilik içinde, çevresinde veya omurilikte gelişen bir hastalığın, omuriliği sıkıştırması, baskı yapması ya da o bölgeyi zedelemesi sonucu ortaya çıkar. Bu bahsi geçen hastalıkların en başında tümörler gelir. Tümörler, omurgada çıkarsa, büyüyen yara omuriliğe baskı yapacaktır. Bu baskı sonucunda da omurilik dengesi bozulacak ve hasta omurilik felci olacaktır. Diğer bir hastalık enfeksiyonlardır. Pott hastalığı veya menenjit gibi enfeksiyon hastalıklarının omuriliği deforme etmesi sonucunda, omurilik kendi görevini yapamayan omurgalar ve bu omurgaların aşağı taraflarını felç eder. Diğer bir hastalık ise yumuşak doku hastalıklarıdır. Bunlar, ileri derecede omurga fıtıkları ve omurgayı çevreleyen dokulardaki deformasyonlar omurilik felci sebebi olan hastalıklardır.

Omurilik felcine sebep olan travmalar da vardır. Bunlar:
  • Trafik kazaları
  • Yüksek yerden düşmeler
  • Spor yaparken yaralanmalar
  • Ateşli silah ile yaralanmalar
  • Doğal afetler
  • İş kazaları

Omurilik Felci Dereceleri

Birinci derece omurilik felci olan hastalar, başka kişilerin desteği olmadan oturamaz, uyuyamaz ve hareket edemez. Hareket edebilmesi için başka bir kişinin desteği şarttır. İkinci derece omurilik felci olan hastalar, dirseklerini dik tutarak kollarından yardım alarak tek başına oturabilirler ancak kollarını kaldıramazlar ve her zaman kendilerine yardımcı olacak birinin yanında olması gerekir. Üçüncü derece omurilik felci olan hastalar, sadece bir kolunu omur hizasının bir miktar altına kadar kaldırabilir ancak diğer kolunu kaldıramaz, sadece destek olması için ondan yardım alabilir. Bu derecedeki hastalar için de yanlarında bir yardımcı olması şarttır. Dördüncü derece omurilik felçlerinde, bir kolunu omuz hizasına kadar kaldırabilir ve aynı zamanda kolunu bükebilir. Bunun yanı sıra diğer koluyla sadece tutunarak destek alabilir ve hasta kollarından destek almadan oturabilir. Beşinci derece omurilik felci olan hastalar, hiçbir yerden destek almadan oturabilirler ve iki kolunu da hareket ettirebilirler. Başlangıçta bu pozisyonda bir şey yapmak için başkalarına ihtiyaç duyarlarsa da sonrasında kimseye ihtiyaçları olmadan bu hareketleri yapabilirler. Altıncı derece omurilik felci olan hastalar, hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan oturabilirler, kollarını kullanarak top atabilir ve karşıdan gelecek olan topları tutabilirler ve bunları yaparken yardımcıya ihtiyaç duymazlar.

Tedavi Yöntemleri

Omurilik tedavisinde, genellikle cerrahi müdahale gereklidir. Hastanın gereken tetkikleri yapıldıktan sonra ameliyat hazırlığı başlar ve acilen ameliyata alınır. Sekiz saat ile on altı saat süren bir ameliyat sonucunda, başarılı geçerse ameliyat, sonrasında hasta fizik tedaviye yönlendirilir. Fizik tedavide, fizyoterapistlerle fizik tedavi alan hastalar, uzun bir süre tedaviye cevap veremeyebilir hatta tedavi bile edilemeyebilir. Omurilik zedelendikten sonra, yani omurilik felci olduktan sonra kişiler, tedavi edilemezler. Fakat omurilik omurga şokunu atabilirse birtakım iyileşmeler olabilir. Omurga şoku her omurilik zedelendikten sonra ortaya çıkar ve omurilik çalışmalarını durdurur. Bunun için hastalar hareket edemezler. Omurga şoku birkaç saat sürebilir, bazen altı haftaya kadar sürebilir. Omurga şoku esnasında omuriliğin ne derece hasar gördüğü tespit edilemez. Eğer omuriliğin şişme, kanama, çürüme biterse birtakım iyileşmeler olabilir. Omurilik iyileşmeleri, genelde zedelenmeden sonraki ilk altı ay içerisinde olur. Omurilik tamamen zedelenmedi ise kişiler iki yıla kadar iyileşme belirtileri gösterebilir. Fakat aradan ne kadar çok zaman geçerse iyileşme şansı o kadar az olur. Eğer omurilik travma sonucu zedelenmediyse, yani bir hastalık sonucunda zedelenme olduysa, kişinin tamamen iyileşme şansı vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fevziye

11 Temmuz 2024 Perşembe

Benim omurilik felcim var ve doktor bana cerrahi müdahale gerektirdiğini söyledi. Ameliyat sonrası fizik tedaviye başlamam gerekiyormuş. Bu süreç nasıl işliyor ve başarı oranı nedir? Ayrıca, omurga şoku nedir ve ne kadar sürede geçer?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Fevziye Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Cerrahi müdahale sonrası fizik tedaviye başlamak, omurilik felci tedavisinde oldukça önemli bir adımdır. Ameliyatın ardından fizik tedavi süreci, kaslarınızın güçlenmesi, eklem hareketliliğinin korunması ve fonksiyonel bağımsızlığın artırılması için gereklidir. Bu süreç kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı oranı o kadar yüksek olabilir.

Omurga şoku ise omurilik yaralanmasından sonra meydana gelen, omuriliğin geçici olarak fonksiyonlarını kaybettiği bir durumdur. Bu sürede refleksler kaybolur ve vücutta belirli bir bölgede his kaybı yaşanabilir. Omurga şokunun süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilir.

Her iki durum için de en iyi sonuçları alabilmek adına doktorunuzun ve fizik tedavi ekibinizin önerilerini dikkatle takip etmeniz çok önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurilik Lezyonu

Omurilik Lezyonu

Gergin Omurilik Sendromu

Gergin Omurilik Sendromu

İlginizi Çekebilir

Omurilik Yaralanmaları

Omurilik Yaralanmaları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Nedir?

Omurilik Nedir?

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı

Omurilik Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik İltihabı Belirtileri

Omurilik İltihabı Belirtileri

Omurilik Anatomisi

Omurilik Anatomisi

Güncel

Omurilik Egzersizleri

Omurilik Egzersizleri

Güncel

Omurilik Eğriliği Egzersizleri

Omurilik Eğriliği Egzersizleri

Güncel

Omurilik Soğanı Görevleri

Omurilik Soğanı Görevleri