Omurilik Egzersizleri
19 Temmuz 2024

Omurilik Egzersizleri


Omurilik egzersizleri, planlı olarak yapılan ve tekrar özelliği olan fiziksel hareketlerdir. Bu egzersizler, omurga sağlığını korumak, kronik hastalıkları önlemek ve genel sağlık durumunu iyileştirmek amacıyla yapılmaktadır. Düzenli olarak yapılan egzersizler sadece kilo vermek için değil, aynı zamanda kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve inme gibi kronik rahatsızlıkların önlenmesinde de önemli bir yöntemdir.

Omurilik Egzersizleri ile İlgili Genel Bilgiler

Omurga ile ilgili egzersizlerin yararları hakkında çokça yazılıp çizilse de genellikle göz ardı edilir. Bu egzersizler eklemlerin hareket yoğunluğunu artırır, kaslarda oluşabilecek sorunları önler ve iskelet sisteminin sağlıklı işlemesini sağlar. Omurga sağlığı açısından önemli olmasının yanı sıra, duruş bozukluklarının düzeltilmesi ve fiziksel yapının korunması açısından da büyük önem taşır. İlaç tedavisi de uygulanabilir ancak omurilik rahatsızlıklarının tedavisinde egzersizlerin yeri ayrıdır. Egzersizlerin de zararlı etkilerinden kaçınmak için doktor kontrolünde ve kişiye özel olarak uygulanması gerekmektedir. Egzersiz programı oluşturulurken, egzersizin sayısı, sıklığı, yoğunluğu, zamanı ve şekli belirlenmelidir. Düzenli egzersiz yapanlar öncelikle ısınma ile başlamalı ve ardından yoğunluk artırılmalıdır. Egzersiz için spor salonları şart değildir. Günlük yaşamda da egzersiz imkanları yaratılabilir. Örneğin, araba biraz evden uzak yere park edilerek yürüyüş imkanı oluşturulabilir, alışverişlere araba ile değil yürüyerek gidilebilir, asansör yerine merdivenler kullanılabilir. Omurilik sorunu yaşayan hastaların hareket etmeleri önemlidir, aksi halde kireçlenme ve ödem gibi sorunlar da eklenebilir.

Egzersizin Faydaları Nelerdir?

  • Kilo kontrolüne yardımcı olarak vücuda ve iskelet sistemine yapılan baskıları azaltır.
  • Kas yapısını, kemikleri ve eklemleri sağlamlaştırma özelliği vardır.
  • Duruş yapısındaki aksaklıkları düzeltir.
  • Kemiklerdeki yoğunluğu artırır.

Egzersiz Yoğunlukları

Egzersiz yoğunlukları düşük yoğunluklu, orta yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu olarak sınıflandırılabilir.

Düşük Yoğunluklu Egzersizler

Bu tür egzersizlerin amacı, kalp atış hızını maksimum kalp atış hızının %50-65 civarında tutmaktır. Bu tür egzersizlere örnek olarak ev hanımlarının yaptığı ev işleri, boyama işleri, erkeklerin araba yıkamaları ve bahçe işleri verilebilir.

Orta Yoğunluklu Egzersizler

Orta yoğunluklu egzersizler, vücudun birçok organını kullanmayı gerektirir. Bel, gövde, bacaklar ve kalça gibi büyük adalelerin kullanıldığı bu egzersizler maksimum kalp atış hızının %65-75'ine kadar yapılır. Egzersiz sırasında kişi konuşabilir ancak şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüşler, bisiklet sürmek, tenis oynamak, basketbol oynamak, yüzme, dans ve arazi yürüyüşleri bu tür egzersizlere örnek olarak verilebilir.

Yüksek Yoğunluklu Egzersizler

Yüksek yoğunluklu egzersizler, vücut enerjisinin büyük bir kısmının efor sarf etmesini gerektirir. Büyük adalelerin yoğun olarak çalıştırıldığı bu egzersiz türüne örnek olarak koşmak ve hızlı ya da koşarak merdiven çıkmak verilebilir.

Kuvvetlendirme Egzersizleri

Kuvvetlendirme egzersizleri, duruş sorunlarına karşı etkilidir ve omurilikten kaynaklanan duruş bozukluklarında da faydalıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımına yardımcı olur. Bu sayede omura binen yük hafifletilmiş olur. Bu egzersizler, bacak, kalça, sırt, karın, göğüs, omuzlar ve kollar gibi ana kas gruplarını çalıştırmada son derece etkilidir. Haftada en az iki veya daha fazla kez yapılmalıdır. Her kas grubu için egzersiz hareketleri 8-12 kez tekrar edilmelidir. Egzersiz basit gelirse tekrar edilebilir ya da ağırlık artırılabilir. Kas kısalıkları omurga ve eklem şikayetlerinin başlıca nedenlerindendir, bu nedenle egzersiz şarttır.

Egzersizlerin Yapılışları

  • Yatağa ya da yere sırtüstü yatıp iki bacağı aynı anda karın bölgesine doğru çekerek gerdirmek. Bu pozisyonda 20-30 saniye kalmak.
  • Dizler bükülmeden bacaklar omuz genişliğinde açılmalı ve öne doğru eğilmek. Bu pozisyonda 20-30 saniye kalmak.
  • Vücudun biraz ilerisini tek bacak önde olacak şekilde adım atarak, geride kalan bacak dizini kırmadan, vücut ağırlığını ön bacağına doğru yöneltmek. Aynı pozisyonda 20-30 saniye kalmak.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurilik Metastazı

Omurilik Metastazı

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Haber Bülteni

Güncel

Omurilik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omurilik Eğriliği Ameliyatı

Omurilik Eğriliği Ameliyatı

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Nedir?

Omurilik Nedir?

Omurilik Disk Kayması

Omurilik Disk Kayması

Omurilik Daralması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Daralması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Hasarı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Hasarı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik İltihabı Belirtileri

Omurilik İltihabı Belirtileri

Omurilik Anatomisi

Omurilik Anatomisi