Omurilik Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Omurilik Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Omurilik nakli, aslında omur nakli olarak bilinse de bu bilgi yanlıştır. Omurilik nakli, kök hücre naklinden ibarettir. Felç geçirmiş hastaların tedavi yöntemleri arasında kök hücre tedavisi de yer almaktadır. Hasta olan kişi ile kök hücre örnekleri alınacak kişi arasında kök hücre nakli gerçekleştirilir. Sinirleri yıpranmış veya hasar görmüş felç hastalarının çoğunda omurilik nakli işe yaramaktadır. Ancak her hastada aynı etki gözlemlenemez; bazı hastalarda kök hücre nakli başarısız olabilir. Kök hücre nakli için her iki taraf için de doku uyumu ve testlerin tutarlı olması gerekmektedir. Genellikle akraba olan kişilerde bu tutarlılıklar daha yüksek olmaktadır. Donör olacak kişinin sağlıklı ve hiçbir hastalığının olmaması da çok önemlidir.

Omurilik Nakli Öncesi Hazırlıklar

Hastanın omurilik nakli olmadan önce tüm tetkiklerinin yapılmış olması gerekir; herhangi bir hastalığının olup olmadığı belirlenmelidir. Hastaya donör olacak kişinin de aynı şekilde tüm sağlık kontrolleri yapılır. Uygunluk tespit edilip onay verilir ise ameliyat süreci başlamış olur. Donör olan kişinin kemik iliği hücreleri alınır. Genellikle leğen kemiğinden alınır. Felç veya kısmi felç olan hastaya kök hücreler omurilik bölgesine nakil edilir. Kök hücre nakli günümüz şartlarıyla gayet basit bir hal almıştır. Sadece omurilik nakli için değil, birçok kök hücre nakil şekilleri vardır. Hastanın durumuna ve hastalığa göre farklı olarak nakil şekilleri yapılmaktadır.

Omurilik Nakli Sonrası Süreç

Omurilik nakli olan hastalarda, kök hücre aktarımı olacağından vücudun o kök hücreye 10-15 gün kadar adaptasyonu olacağı için vücudunuz kan hücresi üretemeyecektir. Bu dönemde dışarıdan kan yapıcı ilaçlar veya ürünler kullanmanız gerekecektir. Vücudunuzda kan azalması görüleceği için enfeksiyon kapma riskiniz de artacaktır, yer yer ateşiniz yükselecektir. Antibiyotik tarzı ilaçlar kullanmanız gerekecektir. Mümkün olduğunca temiz ortamlarda kalmanızda yarar olacaktır. 9. gün sıralarında hastada kan hücreleri artacak ve 12. gün dolaylarında taburcu edilebilmektedir. Hastanın zamanla kontrollerinde felç olduğu kısımlarında gelişmeler ve kas yapısında güçlenmeler gözlemlendiği takdirde fizik tedavi ile hastalığı tamamen giderilmeye çalışılacaktır. Ancak her insanda kök hücre nakli başarılı olmayabilir.

Omurilik Nakli Sonrası Tedavi

Hasta olan kişinin kök hücre nakli başarılı olmuş ise hastanın felç veya kısmi felç olan kısımları için gerekli egzersizleri yapması gerekmektedir. Dengeli beslenmelidir. Sinirlere baskı yapacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Naklin ilk dönemlerinde dinlenilmelidir. Daha sonra fizik tedavi ile hastanın kas yapısı güçlendirilmeye çalışılır. Hastanın kanına karışacak uyarıcı maddelerden uzak durması çok önemlidir; bunlar sigara, alkol, uyuşturucu gibi uyarıcılardır. Kök hücre nakli olan kişinin kesinlikle maske takması gerekmektedir, mikroplardan ve pisliklerden uzak durmaları için. Ayrıca hastanın her gün düzenli duş alması gerekmektedir. Kök hücre nakli olan kişinin ağız bakımı da çok önemlidir. Vitamin tüketimi, özellikle kan yapan vitaminlerin tüketimine çok dikkat edilmelidir. Hastanın herhangi bir aksi durum ile karşılaşmaması için doktorları ile sürekli irtibat halinde olmalarında yarar vardır.

Omurilik Nakli İçin Uygun Adaylar

Omurilik nakli, genellikle aşağıdaki durumlarda düşünülür:
  • Omurilik yaralanmaları
  • Felç durumları
  • Sinir hasarları
  • Diğer nörolojik bozukluklar
Omurilik Nakli ve Kök Hücre Tedavisinin Geleceği

Omurilik nakli ve kök hücre tedavisi, tıp dünyasında büyük bir umut kaynağıdır. Gelecekte bu tedavi yöntemlerinin daha da gelişmesi ve yaygınlaşması beklenmektedir. Araştırmalar devam etmekte olup, yeni teknikler ve yöntemler geliştirilmektedir. Bu alandaki ilerlemeler, felç ve diğer nörolojik bozuklukların tedavisinde devrim niteliğinde olabilir.

Omurilik nakli ve kök hücre tedavisi hakkında daha fazla bilgi ve destek almak için uzman doktorlara başvurmanız önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Keşif

12 Temmuz 2024 Cuma

Omurilik nakli sonrası süreçte vücudunuzun kök hücreye adaptasyonu ne kadar sürer ve bu süreçte hangi ilaçları kullanmak zorunda kaldınız? Enfeksiyon kapma riskinizin arttığı bu dönemde aldığınız önlemler nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Keşif,

Omurilik nakli sonrası adaptasyon süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle, vücudun kök hücrelere adaptasyonu 6 aydan 1 yıla kadar sürebilir. Bu süreçte kullanılan başlıca ilaçlar immünsupresif ilaçlardır; bu ilaçlar vücudun yeni kök hücreleri reddetmesini önler ancak aynı zamanda enfeksiyon riskini de arttırırlar.

Enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen kurallarına özellikle dikkat etmek gerekir. Eller sık sık yıkanmalı, kalabalık ve kapalı ortamlardan kaçınılmalı, maske kullanılmalıdır. Ayrıca, doktorun önerdiği antibiyotik ve antiviral ilaçların kullanımı da önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmek ve dinlenmek de kritik önem taşır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gergin Omurilik Sendromu

Gergin Omurilik Sendromu

Omurilik Metastazı

Omurilik Metastazı

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Omurilik Tümörü Ameliyatı

Omurilik Tümörü Ameliyatı

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Lezyonu

Omurilik Lezyonu

Omurilik Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurilik Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?

Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?

Güncel

Omurilik Hasarı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Hasarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omurilik Sıvısının Akması

Omurilik Sıvısının Akması