Omurilik Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Omurilik Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Zedelenmesi

Omurilik, beyin sapı, beyincik ile kol, bacak ve iç organlar arasında iletişimi sağlayan hayati bir yapıya sahiptir. Beyinden gelen sinyaller, kol ve bacaklara, el ve ayaklara hareket ile ilgili iletileri taşır. Aynı zamanda, iç organlarımızın çalışması için gerekli iletiler de omurilik tarafından taşınır. Kol ve bacak, el ve ayaktan gelen duyular beyine iletilir. Bu şekilde ağrı, ısı ve temasın farkında oluruz. Ayrıca, iç organların çalışması ile ilgili uyarılar, beyin, beyincik ve beyin sapındaki ilgili merkezlere omurilik tarafından iletilir. Bu sistemin ortadan kalkması, tüm iletilerin kesilmesi anlamına gelir ve bu durum omurilik felci olarak adlandırılır. Bu ileti sistemi, tam olarak veya kısmi olarak ortadan kalkabilir.

Tam Omurilik Zedelenmesi

Tam omurilik zedelenmesi, bazı yerlerde tam omurilik kesisi olarak da tanımlanır. Kesi dendiğinde, bıçakla enine kesilmiş bir omurilik akla gelmelidir. Burada kesisinden kasıt, tüm iletilerin tamamen kaybolmasıdır. Birçok nedene bağlı olarak görülebilir. En sık görülen nedenler düşme ve çarpma olarak tespit edilmiştir. Tümörler, omurilik apseleri hatta boyun ve sırt üst düzeyde yerleşmiş bel fıtıklarında görülebilir. Omurilik hastalıkları da tam omurilik zedelenmesine yol açabilir. Ortaya çıkan tablo, zedelenmenin olduğu yerin altında kalan bölgelerde felç, duyunun kaybolması ve iç organların çalışmaları ile ilgili sorunları içerir. Zedelenme boyun bölgesinde ise kollar ve bacaklar felç olur. Bu kısımlarda duyu kaybı yaşanır. Hasta ağrı, ısı ve temas duyularını kaybeder. İç organların çalışmaları ile ilgili sorunlar da görülür, örneğin idrar ve büyük tuvaletini yapamama gibi.

Darbe Sonucu Gelişen Omurilik Zedelenmesi

Darbe sonucu gelişen omurilik zedelenmelerinde ameliyat, omuriliğe baskı yapan omur kemiklerinin kırıklarında söz konusudur. Kırık kemiklerin omurilik üzerindeki baskısı kaldırılır ve kırık omur kemikleri vidalarla sabit hale getirilir. Omuriliğin kendisine yönelik herhangi bir ameliyat bulunmamaktadır. Omuriliğin dikilmesi gibi bir işlem yapılmamaktadır. Omurilik zedelenmeleri için kullanılan ilaçlar ödem çözücü ilaçlardır ve genellikle kortizon içerirler. Zedelenme apse, tümör veya disk gibi olaylara bağlı ise bunların ameliyatları yapılır.

Omurilik Zedelenmesinde İyileşme Süreci

İyileşme, omurilik zedelenmesinin şiddeti ile bağlantılıdır. Zedelenme ciddi ise iyileşme ya olmaz ya da kısmi olarak gerçekleşir. Tümör, apse, disk gibi nedenler ile oluşan omurilik zedelenmelerinde, omurilikte kalıcı bir zedelenme gelişmemişse tam veya tama yakın iyileşmeler görülebilir. Darbe sonrası gelişen omurilik zedelenmeleri genellikle ciddi düzeydedir. Tam, tama yakın veya önemli sayılabilecek bir iyileşme imkânı yoktur.

Kısmi Omurilik Zedelenmeleri

Kısmi omurilik zedelenmeleri, omuriliğin bir bölümünün zedelenmesi durumunda görülmektedir. Omuriliğin tam zedelenme nedenleri, tedavileri ve sonuçları kısmi omurilik zedelenmeleri için de geçerli sayılmaktadır.

Ek Bilgiler

Omurilik zedelenmeleri, bireyin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen nörolojik durumlardır. Erken teşhis ve tedavi, hasarın minimal düzeyde kalmasını sağlar. Rehabilitasyon ve fizik tedavi, omurilik zedelenmesi sonrası iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca, yeni araştırmalar ve teknolojik gelişmeler, omurilik zedelenmelerinin tedavisinde umut verici sonuçlar ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, kök hücre tedavileri ve nöroprotektif ajanlar üzerinde yoğun çalışmalar yapılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fatih

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Agri merkezinde tedevisi sonucu omurga da hafif zedelenme oldu sol bacağım ağrı ve karincalanma oluyor ne yapmalıyım bana yardımcı olun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Muhammed Taha

Fatih bey, omurganızda bir zedelenme sonucu bacağınızda ağrı ve karıncalanma oldu ise mutlaka bir beyin ve omurilik sinir cerrahına muayene olmanız ve mr çektirmeniz gerekir. Mr sonucunuza göre zedelenmeniz fıtığa dönüşmüş olabilir ve buna göre bir tedavi yolu seçilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Tanay

Merhaba Fatih bey, omurgada meydana gelen hafif zsledelenmeler çok tehlikelidir ve felç riski vardır. Sol bacağınızda meydana gelen ağrı ve karıncalanma da bunun belirtisidir. Bunun için bir beyin ve omurilik sinir cerrahına muayene olmanız ve mr filmi çektirmeniz gerekir. Doktorunuz sonuca göre nasıl bir tedavi uygulayacağına karar verecektir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurilik Metastazı

Omurilik Metastazı

Omurilik Felci Tedavisi

Omurilik Felci Tedavisi

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Anatomisi

Omurilik Anatomisi

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı

Güncel

Omurilik Ameliyatı Sonrası

Omurilik Ameliyatı Sonrası

Güncel

Omurilik Disk Kayması

Omurilik Disk Kayması